Oznaka kvalitete "Plavi ceker"
 

Plavi ceker od hrvatskog polja do zagrebačkog stola - jamči Zagreb

„Plavi ceker“ je oznaka koja se dodjeljuje visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača a namijenjena je označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Grad Zagreb s ovim projektom ima za cilj potaknuti okupljanje, organiziranje malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava, prvenstveno proizvođača visokokvalitetnih proizvoda s područja cijele Republike Hrvatske te ih, kroz propisane standarde kvalitete, pozicionirati kao važne i prepoznatljive proizvođače na tržištu grada Zagreba.

Uvjeti dodjele oznake su da su proizvodi proizvedeni na području Republike Hrvatske, da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske, da udovoljavaju važećim propisima iz  područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane te da udovoljavaju parametrima kvalitete iz pravilnika o dodjeli oznake.

Oznakom se mogu označavati proizvodi i kategorije proizvoda zaštićeni prema Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga za registraciju žigova (Nicanska klasifikacija) i to: suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, rakije, suho voće, fileti inćuna, ulja, octevi, sokovi, džemovi i pekmez od šljiva i med.

Oznaka „Plavi ceker“ jamči da su proizvodi: domaći, visokokvalitetni, kontrolirani i provjereni.